Nieuws/Agenda
Astrid Kruisselbrink
Componist
Astrid Kruisselbrink
Componist

Composities
uitgave door de componist

premičre door het Asko|Schoenberg ensemble en Kaspar Kröner o.l.v. Reinbert de Leeuw; oktober 2015, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

(in het filmpje op Youtube zijn de afzonderlijke delen aan te klikken en is de tekst van Rilke mee te lezen)

Al in 2008 las ik de volgende regels in de eerste Elegie van Rilke's "Duineser Elegien" (in een vertaling van Atze van Wieren):
"Is de sage vergeefs, dat ooit in de klaagzang om Linos schuchter eerste muziek dorre verstarring doordrong; dat pas in de geschrokken ruimte, waar een haast goddelijke knaap plotseling voor altijd uittrad, de leegte in zodanige trilling raakte, die ons nu nog beweegt en troost en helpt."

Jarenlang liep ik met het idee rond hier een muziekwerk van te maken. Het is een verborgen programma want deze regels maken geen deel uit van de gezongen tekst.
De oorsprong van de figuur Linos is lastig te achterhalen. In de Griekse mythologie verbeeldt hij onder anderen de leermeester van Orpheus, die bij diens dood de kreet "Ae-Linos" zou hebben geslaakt - de smart om LInos betekent dan ook de geboorte van muziek. Uiteindelijk heb ik besloten dicht bij de teksten van Rilke's Elegien te blijven en daar heb ik een aantal fragmenten uit geselecteerd die de klaagzang op verschillende manieren belichten.
De circa 40 minuten durende compositie is eveneens opgebouwd uit korte deeltjes. In een afwisseling van zang met ensemble en instrumentale solo's rijgen zij zich aaneen tot een ketting. De countertenor is een rijk en ambigue stemtype, met klankuitbreidingen naar de hoogte en de laagte en past daarom niet alleen goed bij de klaagzang maar is ook geschikt om de verschillende personages en belichtingen van de klaagzang binnen de tekst te vertolken.

In de NRC verscheen een recensie: Astrid Kruisselbrinks Rilke-muziek: sensueel en solitair.

Het werk werd gecomponeerd in opdracht van het Fonds Podiumkunsten en het Asko|Schoenberg ensemble.
"Die Klage um Linos" (2015)

voor countertenor en ensemble

duur ong. 40 minuten