Nieuws/Agenda
Astrid Kruisselbrink
Componist
Astrid Kruisselbrink
Componist

Composities
“Les Indes Galantes of Rameau Ontvlamt” (2005-2006)

voor cobla ensemble, gitaar en slagwerk

duur ong. 60 minuten
uitgave bij Cobla La Principal
d´Amsterdam / componist

premičre door: Cobla La Principal d´Amsterdam in 2006.

Het was een verzoek van Joris Vermeulen, tenorist bij het ensemble om deze opdracht te maken. Ik kende hem van een eerdere samenwerking.
Het ensemble deed eerder concerten met bewerkingen van oude muziek. Met het idee muzikale verbindingen te laten ontstaan tussen de oude en nieuwe noten (van componisten) en de (Catalaanse) volksmuziek, van waaruit het ensemble stamt. Zo onstond er in dit project een verbinding tussen de oude dansvormen en barokke muziek van Rameau, de klanken van het typische Cobla geluid, met zijn flabiol, tibles en tenora´s en mijn bewerkingen en nieuwe noten die geheel in deze tijd zijn geworteld. Samen met Joris selecteerde ik een aantal delen uit het 3,5 uur durende werk van Rameau en bewerkte die naar believen en met als enige ´filosofie´ de muziek van Rameau respectvol te benaderen zodat er duidelijk een brug tussen het toen van hem, en het nu van mij zou ontstaan. Het resultaat is dat mijn bewerkingen geleidelijk aan steeds drastischer worden maar uiteindelijk wel weer (even) terugvallen in de originele noten van Rameau, die, doordat ze gespeeld worden door het niet al te barok klinkende Cobla orkest, aangevuld met (electrische) gitaar en slagwerk zo zonder bewerking al tamelijk ´nieuw´ klinken.
Het was een idee van het ensemble om bij mijn bewerking ook een spreker te laten reciteren wat uiteindelijk resulteerde in een bewerking van het libretto van Rameau´s Indes Galantes door Huib Ramaer, de musicoloog. Hij vervulde ook de rol van verteller. Zo ontstonden er ´rollen´ voor de spelers uit het ensemble die hun teksten tijdens en tussen hun spel door spraken. Een enkele maal zingen zij een fragment van een koor van Rameau. Met behulp van de regisseur Marcel Sijm kregen de spelers / recitant daarbij een passende regie om die teksten goed te kunnen declameren / zingen.
Voor meer informatie over dit project en het ensemble verwijs ik naar de website van Cobla La Principal d´Amsterdam. Er is tevens een cd opgenomen van het project dat bij hun en in de winkels te koop is.

´Les Indes Galantes of Rameau ontvlamt´ is geschreven in opdracht van Cobla La Principal d´Amsterdam.