Nieuws/Agenda
Astrid Kruisselbrink
Composer
Astrid Kruisselbrink
 

Composities
uitgave door de componist

premičre door: Kluster kamerkoor o.l.v. Romain Bischoff, juni 2001, Koog a/d Zaan

Monaden is geinspireerd op de monadenleer van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) . De monadenleer van Leibniz handelt over de ’opbouw’ van de wereld, die volgens Leibniz bestaat uit allemaal individuele/zelfstandig eenheden (monas=eenheid). Hij heeft er een verhandeling over geschreven bestaande uit 90 alinea’s, waarin de eigenschappen van de monade wordt toegelicht.
In zijn monadenleer heeft hij het over de ‘Harmonia Prestabilita’. De voorbestemmende harmonie, die maakt dat alle monaden ‘gelijk’ op gaan en ontwikkelen, waardoor het lijkt alsof ze met elkaar ‘communiceren’ maar dat is niet het geval. Die ‘harmonie’komt natuurlijk van God. God stelt alle klokken a.h.w. op elkaar af.
De monaden zelf klinken in de vorm van muzikale gebaren die als kleine solootjes voor individuele zangers of soms een paar zangers samen worden voorgeschreven.
De Harmonia Prestabilita heb ik verklankt als constant doorgaande kleine terts bewegingen, die in bepaalde samenstellingen worden geplaatst. Deze terts bewegingen zijn constant aanwezig en gebaseerd op een ´onzin´-taal (geconstrueerd uit de tekst van de Monadenleer), die hier symbool staat voor de ‘lingua generalis’ (waar Leibniz een deel van zijn leven aan heeft gewerkt) en zullen soms meegaan met de de ‘monaden’.
“Monaden” (2001)

voor klein koor en slagwerk (door zangers zelf te bespelen)

duur ong. 12 minuten