Nieuws/Agenda
Astrid Kruisselbrink
Componist
Astrid Kruisselbrink
Componist

Composities
“Radiance” (2003);
(ondertitel: ‘A dance to the radio in the constellation of cancer’)

voor ensemble en live elektronika

duur ong. 11 minuten
uitgave door Donemus Amsterdam

premičre door:  het Doelen ensemble o.l.v. Jurjen Hempel, november 2003, kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

´Radiance´  is geschreven ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de Concertzender.
Toen ik voor deze gelegenheid werd gevraagd een stuk te maken wilde ik me laten inspireren door het fenomeen ‘radio’. Dat komt in dit stuk tot uiting d.m.v. het weergeven van opgenomen klanken in de (live) gespeelde muziek. Er wordt a.h.w. met de ‘radio’ meegespeeld.
Een groot deel van de klinkende muziek zal later, met de rest van de klinkende muziek over speakers terug te horen zijn en een essentieel (maar op een andere manier dan daarvoor) onderdeel vormen.
Het woord ‘radiance’ betekent in het frans en engels ook ‘straling’. Radiogolven die door de klanken heen ‘stralen’. Maar ook het ‘stralen’ (van bijv. de zon) zelf is een inspiratiebron geweest voor de klinkende noten, die ik, ook middels de ‘tape’, op allerlei manieren laat kleuren en oplichten…
In de titel zit naast het woord; ‘radio’ en ‘straling’ ook het woord; ‘dance’ verborgen. Een betekenislaag die bepalend zal zijn voor de beweging in de muziek.

Het stuk werd geschreven in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst