Nieuws/Agenda
Astrid Kruisselbrink
Componist
Astrid Kruisselbrink
Componist

Composities
uitgave door de componist

première door het Asko ensemble en Marc Pantus o.l.v. Etienne Siebens; december 2003, Paradiso Amsterdam

Ter gelegenheid van het 10e sterftejaar van Frank Zappa, vroeg het Asko ensemble mij een stuk te schrijven voor het herdenkings concert.
Ergens las ik over Zappa dat hij zijn eigen gitaar solo’s  ‘air-sculptures’ noemde. Dit idee van muzikaal beeldhouwwerk bracht mij op het idee voor deze ‘Statue’.

Door naar Zappa´s eigen muziek te refereren, in het bijzonder naar de songs die handelen over allerlei lichaamsdelen, kon ik een muzikaal-´menselijke´ afbeelding creeëren.
Dit ´beeldhouwwerk´ is een uiting van bewondering en respect voor de componist Frank Zappa.

Het woord ‘libertijn’ in de titel verwijst in eerste instantie naar de oorspronkelijke betekenis van ‘Vrij Denker’. Iemand die zich niet door ( kerkelijke) dogma’s het leven laat voorschrijven. Later in de geschiedenis kreeg dit woord een meer negatieve klank van ‘pervert’ of iemand zonder moraal, een losbol. Dit zijn waarde oordelen die Zappa ook (onterecht) over zich kreeg uitgesproken. Het lot dat hij deelde met menig andere libertijn in de geschiedenis.

Het idee om dit standbeeld in woord te laten lijken op de ‘Statue of Liberty’ is een verwijzing naar het Amerika waar Zappa in zijn teksten en muziek constant kritiek op uitte. De gigantisch afmetingen van dit Amerikaanse symbool welke ik tekstueel in de muziek heb verwerkt, zijn tevens metaforen voor de wat mij betreft gigantische afmetingen van een (muzikale) geest als deze Amerikaanse componist.

Het werk werd gecomponeerd in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst
"The Statue of a Libertine" (2003)

voor bariton en ensemble

duur ong. 12 minuten