Nieuws/Agenda
Astrid Kruisselbrink
Componist
Astrid Kruisselbrink
Componist

Composities
scroll voor meer fragmenten
“String quartet” (2000)

voor strijk kwartet

duur ong. 20 minuten
uitgave bij Donemus

première door: het Doelenkwartet uit Rotterdam in 2002.


De bronnen van inspiratie zijn 3 schilderijen van de noorse schilder Edvard Munch (1863-1944), namelijk: De Dans des Levens (1899-1900), Melancholie (1894/1895) en De Schreeuw (1893). De drie schilderijen zijn verklankt in de 3 delen van dit strijkkwartet.
Ik heb geprobeerd een kernachtig gevoel te omschrijven dat ik kreeg bij het bekijken van de schilderijen en welke ik in de muziek heb willen uitdrukken.
Zo kreeg ik een gevoel van constante ‘door’-gaande lijnen bij De Dans des Levens. In het schilderij staan 3 op elkaar lijkende vrouwen in 3 verschillende fases van hun leven. Die 3 elementen zijn uitgedrukt in 3 verschillende muzikale karakteristieken, met de doorgaande ´dans´ altijd op de achtergrond.
In het tweede schilderij (Melancholie) zien we een man zitten aan een strand, zijn hoofd ondersteunend met zijn hand. Achteraan, perspectivisch gezien, zien we een tafereeltje van 3 mensen die op een steiger staan. Wat hebben deze mensen met elkaar te maken? Tussen deze twee ´groepen´ ontstaat een bepaalde wisselwerking dat ik heb geprobeerd te verklanken, met een hoofdrol voor de cello.
Het derde deel ( De Schreeuw), vloeit over uit het tweede deel, de doorgaande beweging is eigenlijk van begin tot eind in dit strijkkwartet aanwezig. De lijnen in de schilderijen lijken allemaal in vloeiende bewegingen in elkaar over te gaan en geven het idee dat ‘emoties’ totaal overgaan in ‘landschap’. In De Schreeuw vibreren en schudden die lijnen en staan op het punt open te barsten. Die ´innerlijke schreeuw´ probeerde ik te verklanken om uiteindelijk geheel naar buiten te laten komen.

Het werk werd achteraf gehonoreerd door het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.